Imagini surprinse în clasele pregătitoare
Unitatea de învăţământ | Localitatea | Adresa unităţii de învăţământ și site-ul acesteia | Numărul de clase pregătitoare pentru anul şcolar 2021-2022 | Străzi/adrese arondate |
Scoala Gimnazială nr.1 Pustă | Loc. Pustă, Simleu Silvaniei, Jud. Salaj | Str. Mesteacănului Nr. 29 | 2 clase | Loc. Pustă |
Metodologia privind înscrierea în învăţământul primar pentru anul şcolar 2021-2022 poate fi consultată la https://www.isjsalaj.ro/invatamant_primar/index.php?opcio=metodologie
Calendarul înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2021-2022 poate fi consultat la
Informaţii pentru părinţi oferite de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj
se pot obține accesând https://www.isjsalaj.ro/invatamant_primar/index.php?opcio=informatii_parinti
CINE SE POATE ÎNSCRIE ÎN CLASA PREGĂTITOARE?
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2021, inclusiv.
· La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.
Orice altă situație va fi rezolvată de către inspectoratele școlare, în interesul educațional al elevului și în conformitate cu cadrul legal.
CINE INTRĂ DIRECT ÎN CLASA I ?
Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2021, inclusiv, și care nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare, pot fi înscriși, la cerere, în clasa I.
· La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.
Orice altă situație va fi rezolvată de către inspectoratele școlare, în interesul educațional al elevului și în conformitate cu cadrul legal.
· Aceste prevederi se aplică pentru anul școlar 2021-2022.
LA CE UNITATE DE ÎNVĂȚĂMÂNT POT SĂ ÎNSCRIU COPILUL?
Părintele poate opta:
a. pentru înscrierea la școala de circumscripție – în această situație, copilul este automat înscris.
b. pentru o unitate de învățământ, alta decât școala de circumscripție – în această situație, copilul este înscris în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale și specifice de departajare.
părintele poate solicita ca locul la școala de circumscripție să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învãțãmânt pentru care părintele a fãcut opțiunea.
UNDE VOR AVEA LOC ÎNSCRIERILE?
La unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.
Cererile-tip de înscriere pot fi completate și validate direct la unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.
CARE SUNT ACTELE NECESARE ÎNSCRIERII?
Cerere-tip de înscriere
Copie și original dupã actul de identitate al părintelui/tutorelui legal
Copie și original al certificatului de naștere al copilului
Documentul care atestă dezvoltarea psihosomaticã corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul).
Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și/sau specifice (acolo unde este cazul).
I. Criterii generale:
Are un anumit tip de handicap
Este orfan de unul sau de ambii pãrinți
Provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial
Are un frate sau o soră înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învãțãmânt dorită
II. Criterii specifice:
Sunt aplicate dupã criteriile generale și numai dacã acestea nu reușesc sã facã departajarea între copii, cu excepția situațiilor prevăzute de Metodologie.
locul de muncă al părinților este în zona arondată școlii, dovedit prin adeverință de la locul de muncă;
copilul se află în tutela bunicilor, care au domiciliul în zona arondată școlii (acte doveditoare).
DE UNDE ÎȘI VOR PUTEA LUA PĂRINȚII INFORMAȚII?
2) Direct de la școli, cu ocazia evenimentului Ziua porților deschise. Fiecare unitate de învățământ în care există clasa pregătitoare are obligația să organizeze acest eveniment public, prilej cu care părinții și copiii vor putea vizita spațiile și vor putea discuta cu cadrele didactice.
3) De la grădinițe, unde vor fi organizate întâlniri pentru informarea și consilierea părinților ai căror copii se află în grădință și care vor fi cuprinși în învățământul primar în anul școlar 2021 – 2022.
UNDE SE ORGANIZEAZĂ CLASA PREGĂTITOARE?
Clasa pregătitoare face parte din învățământul primar.
Pentru informarea părinților și a publicului interesat și pentru a permite părinților luarea unor decizii în cunoștință de cauză privitoare la opțiunea pentru o unitate de învățământ sau alta, fiecare unitate de învățământ va pune la dispoziție și informații referitoare la locul de desfășurare a activității corespunzătoare clasei pregătitoare (în spațiul școlilor sau a grădinițelor), la posibilitatea organizării programului „Școala după școală", la organizarea și dotarea spațiului școlar etc.
CE DIFERENȚE EXISTĂ ÎNTRE CLASELE PREGĂTITOARE ORGANIZATE ÎN ȘCOLI ȘI CELE ORGANIZATE ÎN INCINTA GRĂDINIȚELOR?
Nu sunt diferențe. Toate au fost gândite și amenajate astfel încât să ofere cele mai bune condiții pentru desfășurarea procesului educațional.
În ambele locuri vor preda exclusiv învãțãtori/învãțãtoare care au urmat cursurile de formare pentru clasa pregãtitoare.
Curriculum-ul va fi același, indiferent de locul unde se desfãșoară cursurile pentru clasa pregătitoare.
Mobilierul este adaptat standardelor, comunicate în urmã cu un an de către Ministerul Sănătății, pentru copiii care intrã în clasa pregãtitoare.
Ministerul Educației Naționale va continua programul privind dotãrile cu mobilier și material didactic, specifice pentru clasa pregătitoare, acolo unde unitățile de învățământ vor solicita acest lucru, ca urmare a organizãrii unor clase suplimentare.
EXISTĂ SUFICIENTE LOCURI PENTRU COPII LA CLASA PREGĂTITOARE?
Da, fiecare copil are un loc asigurat. Numãrul de locuri alocat prin cifra de școlarizare pentru clasa pregãtitoare este mai mare sau egal cu numãrul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învãțãmântul primar.
CE FEL DE ACTIVITĂȚI SE VOR DESFĂȘURA LA CLASA PREGĂTITOARE?
Copiii își vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor și a literelor, vor învăța să observe mediul înconjurător și să interacționeze cu ceilalți copii, prin jocuri didactice, activități în echipă, activități de descoperire, prin desen sau muzicã.
Se vor face mai multe ore de mișcare (douã ore de Educație fizică + două ore de Muzică și mișcare).